10.10.08

Arrested Development

Creator: Mitchell Hurwitz de la Ad Hominem
Seasons:
3
Original Run: 2003-2006
Info: tv.com


Ουφ, αυτή η σειρά με προβληματίζει γιατί μου βγάζει να πω κάτι ντεγκραντέ εκφράσεις του τύπου "Η πιο τρελλή κωμωδία που έχετε δει ποτέ!", "Η πιο αστεία οικογένεια στην τηλεόραση!", "Δεν έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο, ποτε!" και άλλα τέτοια που βλέπουμε στα εξώφυλλα από τις κωμωδίες του κιλού στα ντίδεο κλάμπς. Θα κρατηθώ και θα πω ότι είναι η καλύτερη κωμωδία που έχω δει ποτέ. Ad hominem.

Long story short, η οικογένεια τα είχε όλα, ο μπαμπάς πήγε φυλάκή, τα χάσανε όλα. Το λέει και στους τίτλους της αρχής άλλωστε. Ο ένας αδελφός -που προσπαθεί να σώσει την εταιρία- είναι νορμάλ, το ίδιο και ο γιός του. Όλοι οι υπόλοιποι είναι ανισόρροποι. Ναι, μέχρι εδώ ακούγεται totaly boring, και τα πρώτα επισόδεια όντως είναι. Μετά από αυτά γίνεται το αριστούργημα. Ad baculum.

Παρένθεση: Μισώ την οικογένεια Tenenbaum. Για την ακρίβεια την ταινία την άντεξα μέχρι την μέση και την βρήκα εξαιρετικά βαρετή, τουλάχιστον ήταν καλή η πίτσα. Δεν μπορώ πια να ακούω και να διαβάζω ότι το Arrested Development μοιάζει με τους Royal Tennenbaums. Δεν μοιάζει. Τέλος. Κλείνει η παρένθεση. Ad hominem (προς τους Tenenbaums και τους υποστηρικτές τους).

Πάντα μου άρεσε το narration στις σειρές, πιστέυω ότι βοηθάει στο να κατανοεί καλύτερα τους χαρακτήρες ο θεατής. Ο narrator του Arrested Development, πέραν του ότι μου θυμίζει τον narrator του Leisure suite Larry 7, είναι αστείος, σαρκαστικός, κάφρος και γενικά εκπληκτικός. Εκπληκτικό είναι και ένα προς ένα τα μέλη του cast, με εξαίρεση τον Michael Cera (George Michael Bluth). Καλά παίζει εδώ δε λέω, αλλά όταν τον είδα παίζει αργότερα τον ίδιο ρόλο και στο Juno και στo Superbad, το έπιασα το νόημα. Ad nauseam.

Αυτό ήταν λυπηρό και αναξιοπρεπές από την πλευρά του Michael Cera και με θλίβει αυτη του η συμπεριφορά και απωθεί κόσμο από το επάγγελμα του ηθοποιού. Αd hominem επίθεση στον Michael Cera. Oh well, το παιδάκι είναι λίγο ατάλαντο, γενικά. Ad libitum.

Επίσης παρέα στο cast κάνουν κατά περιόδους η Liza Minnelli, η Charlize Theron, o Ben Stiller, o Carl Weathers και άλλα παιδιά. Σε εξίσου ανισσόροπους ρόλους όλοι τους. Ad usum Koko.

Η σειρά είναι γυρισμένη σε στυλ ντοκιμαντέρ (άρα και χωρίς το γέλιο-κονσέρβα που βάζουν οι Αμερικάνοι), με συχνά mini flash backs κυρίως για να μας πείσει ο αφηγητής ότι αυτά που μας λέει όντως συνέβησαν στους ήρωες. Θέλει κάποιο επίπεδο geekiness, μερική γνώση αυτού που λέμε "pop culture" ή μία δόση συμπάθειας προς την παρωδία και τη σάτειρα ή τουλάχιστον να ξέρει ποιό είναι το Star Wars Kid, για να καταλάβει κανένας το χιούμορ της σειράς και το πόσο πολύπλευρο είναι. Πολλοί πιστεύουν ότι η σειρά παρά-ήταν έξυπνη για να το ευρύ κοινό, για αυτό δεν έκανε νούμερα. I agree :( Ad hominem.

Quote like there is no tomorrow:

Gob: Well, I'm not the president, so I don't deserve a fancy phone.
Tobias Funke: Well, the Blue Man Group might need me, and I do deserve a fancy phone.
Narrator: They didn’t
Narrator: And he doesn’t.

Lucille Bluth: Did that Mexican girlfriend of yours kick you out?
Gob Bluth: She's not "*that* Mexican," Mom, she's "*my* Mexican." And she's Colombian or something.

George Bluth Sr.: Daddy horny, Michael.


[Barry pulls up to a beautiful hooker]
Barry Zuckerkorn: You're not one of those men dressed like a woman right?
Hooker: No baby, I'm all real.
[Barry drives away]

Lucille Bluth: I want you out of the house.
Oscar Bluth: Oh, I want you everywhere.

Michael Bluth: The only thing I found in the refrigerator was a dead dove in a bag.
Gob Bluth: You didnt eat that dove, did you? I only have 6 days to return it.


Lindsay Bluth: Oh, hi, Mom. I have the afternoon free.
Lucille Bluth: Really? Did "nothing" cancel?



Tell your friends about this show!
-jiji

8 comments:

torobotaki said...

Για κάποιον πολύ περίεργο λόγο (δεδομένου του ότι άρεσε στο manji), μου άρεσε κι εμένα το Arrested Development. Μου άρεσε πολύ.

Το μόνο σίγουρο ότι ναι δεν έχει καμία σχέση με τους Tenenbaums. Εκπεσούσες δυσλειτουργικές οικογένειες και οι δύο, μεν, καμία σχέση με την όλη αίσθηση δε. Φυσικά εμένα οι Tenenbaums είναι από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες, αλλά I see what jiji means.

Σε κάθε περίπτωση παροτρύνω κάθε σειροφίλ να την δει :)

modal_echoes said...

Μεταξύ "IT Crowd", "Big Bang Theory", "Arrested Development" και "Scrubs", το Arrested νικάει (και με διαφορά). Γιατί; Επειδή έχει υλικό, έχει ζωντάνια, έχει άποψη και αυτό φαίνεται. Όντως τα πρώτα επεισόδεια είναι λίγο so&so αλλά μετά το έβδομο η σειρά "πετάει".

Ο producer δεν είναι τυχαίος.. είναι αυτός που έκανε το "Golden Girls" (αγαπημένη σειρά της ΕΡΤ2). Στη δεύτερη σαιζόν του Arrested ζήτησε παραπάνω χρήματα, τα οποία και δε του έδωσαν και έτσι η σειρά "έκλεισε" στην τρίτη σαιζόν. Τα ratings που είχαν δεν ήταν και τα καλύτερα. Είναι λίγο sad το γεγονός ότι στην τρίτη σαιζόν εμφανίζονται ατάκες του στύλ "πείτε στους φίλους σας για τη σειρά!"...

Μέσα στο 2009 θα κυκλοφορήσει σχετική ταινία βασισμένη στη σειρά.

Ναι θυμίζει το Royal Tenenbaums καθώς παρουσιάζει μια δυσλειτουργική οικογένεια με "υπερρεαλιστικό χιούμορ". Και στα 2 έργα, καλούνται οι ήρωες να βρουν τρόπους επικοινωνίας ώστε να μπορέσουν να αλληλοβοηθηθούν και να τα βγάλουν πέρα με τις δυσκολίες της ζωής. Και τα 2 έργα είναι κωμωδίες: το ένα είναι fun-fun-fun αμερικανική σειρά, το άλλο είναι sweet-and-mellow χιουμοριστική ταινία για μελαγχολικό κοινό (sic).

Η σειρά δεν είναι γυρισμένη ως ντοκιμαντέρ, απλά χρησιμοποιούν κάμερα στο χέρι. Ο ήχος είναι εξαιρετικός και η εικόνα High Definition (είναι γυρισμένο σε 24fps με ελάχιστες σκηνές σε 30fps, οπότε προετοιμαστείτε για cinematic feel και όχι για ντοκιμαντέρ). Έχει πολλά εξωτερικά πλάνα και γενικότερα δεν αισθάνεσαι αυτή την κλειστοφοβία που σε πιάνει με τα αμερικανικά sitcoms.

Α modern classic perhaps?

P.S. manjiki, πολύ καλή επιλογή! :-)

Anonymous said...

Ο Ron Howard είναι αφηγητής!!! και όντως είναι υπέροχος. To arrested development στο top5 κωμωδιών ever!
Περιμένω με ανυπομονησία IT Crowd S3 και επειδή έλειπα 2 μήνες ξεκινώ τώρα να δω μαζεμένα τα νέα επεισόδια από Big Bang Theory, South Parκ, Family Guy και Californication :P

Νοσταλγώ Black Books, πρέπει να δω Green Wing S2 και Foot Fist Way :)

Τρομερή δουλειά κάνεις στο μπλογκ και μακάρι όντως όλοι να έβλεπαν Arrested Development!

Fire! Exlamation Mark! :)

Anonymous said...

Αχα, βλέπω ότι ποστάρουν και άλλοι γνωστοί άγνωστοι εδώ... Nice, συνεχίστε έτσι και για όνομα θεού, κάντε την μπάρα του blogger γκρι...

Anonymous said...

μα γκρι είναι :P

μετά απ' αυτό review (manji σταμάτα να με πληρώνεις) άρχισα να βλέπω και γω τη σειρά. θα επανέλθω ίσως αργότερα με σχόλια, γιατί είμαι μόλις στη μέση της 1ης σεζόν, αλλά μέχρι στιγμής η σειρά είναι φοβερή :)

Anonymous said...

Η γνωριμία μου με τη συγκεκριμένη σειρά έγινε κάπως ανάποδα... Και εξηγούμε. Λόγω ενός μικρού κολλήματος που έχω με την Charlize Theron (φυσικά ως γυναίκα και όχι τόσο ως ηθοποιός -> ε, μην τρελαθούμε κιόλας) παρακολουθώ σχεδόν ό,τι κι αν κανει (άνθρωποι είμαστε και λάθοι κάνουμε)... Έτσι κι έτυχε να παρακολουθήσω την εν λόγω σειρά, καθώς συμμετέχει σε 5 επεισόδια του τρίτου και τελευταίου κύκλου. Αλλά μέχρι εκεί. Κατόπιν και με αφορμή το παρόν post είδα την πρώτη season αλλά σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σχόλια που βλέπω, δεν με κέρδισε.

Βασικά προτιμώ σειρές όπως το "IT Crowd", το "Big Bang Theory" ή έστω το "Californication". Όσο αφορά θέματα σχετικά με οικογενειακές καταστάσεις θα έλεγα ότι στρέφομαι κυρίως σε επιλογές του στυλ "Two and a Half Men" ή του κλασσικού πια "Seinfeld".

Τέλος για να μην είμαι και άδικος, σίγουρα στα συν του "Arrested Development" συγκαταλέγονται τόσο ο πολύ καλός αφηγητής, όσο και η έλλειψη του γέλιου - κονσέρβα. Άλλωστε φαντάζομαι ότι δεν είναι τυχαία και η υψηλή βαθμολογία του στο imdb (9,7/10).

manjiki said...

Ηomunculus, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια:D Συννενοήσου με τον comzeradd για να σου δώσει το μερίδιο σου, στο γνωστό μέρος.

manjiki said...

Βaphomet, εξηγήσεις θα χρειαζότουσαν εάν μας έλεγες ότι έχεις ένα μικρό κολληματάκι με την Liza Minnelli, φυσικά ως γυναίκα και όχι τόσο ως ηθοποιός. :p

Μιας και το ανέφερες, ήταν ευχάριστη έκπληξη να δω τη Charlize Theron στην σείρα, όπως πάντα είναι ευχάριστο να βλέπουμε Χολιγουντιανούς ηθοποιούς να κάνουν guest στις σειρές. Πραγματικά ήταν απόλαυστική στο Arrested Development.