25.9.08

Le Déclin de l'empire américain

Τίτλος: Le Déclin de l'empire américain
Έτος: 1986
Σκηνοθέτης: Denys Arcand
Info: Imdb, WikiPedia, Trailer

Ξεκινάω ένα μικρό αφιέρωμα στον Denys Arcand, το χρυσό παιδί του Καναδά! Θα δούμε μαζί 3 ταινίες του που αποτελούν μέρος μιας άτυπης τριλογίας με θέμα τη ζωή, τον έρωτα και το θάνατο (...). Το σινεμά του Arcand ακροβατεί ανάμεσα στο διαλεκτικό γαλλικό και φαντασμαγορικό αμερικανικό, κερδίζοντας έτσι fans και από τα 2 στρατόπεδα.



Η πρώτη ταινία της τριλογίας ονομάζεται "Η πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας" [1]. Στην ταινία αυτή παρακολουθούμε τις ερωτικές περιπτύξεις μιας παρέας ακαδημαϊκών ή για να γίνω πιο σαφής, παρακολουθούμε τις διηγήσεις ερωτικών ιστοριών των ακαδημαϊκών όπως θα τους παρακολουθούσαμε να συζητούν για το κρασί, την ιστορία, τη λογοτεχνία. O Arcand θέτει υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού (γεια σου Αριστοτέλη!), παρουσιάζοντας τους λόγιους να παρασύρονται από τα (ζωώδη;) ένστικτα τους. Το πνεύμα που τόσο αγαπούν, δεν είναι πια η βάση του ανθρώπινου πολιτισμού, αλλά μια ανάγκη, ένα "γούστο", όπως όλες εκείνες οι ανάγκες που θα πρέπει να καλύψουν για να ζήσουν ευτυχισμένοι.



Κεντρικός άξονας της ταινίας είναι ένα γεύμα στην εξοχή, όπου οι ήρωες (4 άνδρες και 4 γυναίκες) θα ανοίξουν τις καρδιές τους και θα μιλήσουν για τα πάθη τους. Το χιούμορ και ο κυνισμός δίνουν άλλη διάσταση στις ιστορίες τους και η "πραγματικότητα" που έχουν δημιουργήσει σου κρατά το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.



Είναι σίγουρα η πιο "light" ταινία της τριλογίας, γυρισμένη στο απόγειο των '80s (δείτε τα χτενίσματα και θα με θυμηθείτε). Σας την συστήνω ανεπιφύλακτα!

[1] Ο Arcand αποφάσισε να δώσει στην τριλογία τίτλους που παραπέμπουν σε μεγαλειώδη ιστορικά αναγνώσματα (ο ίδιος έχει master στην Ιστορία).

No comments: