28.9.08

Les Invasions Barbares

Τίτλος: Les Invasions Barbares
Έτος: 2003
Σκηνοθέτης: Denys Arcand
Info: Imdb, WikiPedia, Trailer

Είδα μόλις για 2η φορά την "Επέλαση των Βαρβάρων" (ώστε να την έχω ζεστή για το review), οπότε πάμε πρίν κρυώσει!



H ταινία πραγματεύεται τις τελευταίες μέρες του νοσηλευόμενου Ρεμί, του καθηγητή ιστορίας που γνωρίσαμε στο πρώτο μέρος της τριλογίας. Οι φίλοι και συγγενείς του θα πρέπει να κάνουν άλματα για να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα. Όλοι μαζί θα τον στηρίξουν και εκείνος πιο δυνατός πλέον, θα δει τη ζωή κάτω από διαφορετικό πρίσμα. Όμως οι μέρες αυτές θα τους επηρεάσουν και αυτούς και θα τους αλλάξουν για πάντα.



O Arcand δε σταματάει πουθενά. Τα βάζει με το σοσιαλισμό, τον καπιταλισμό, τη θρησκεία, το κράτος, την πατρίδα, την οικογένεια, τη σεξουαλικότητα, την αποξένωση... και δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Η ταινία δεν κάνει κοιλιά πουθενά και παρόλη τη σοβαρότητα της κατάστασης του πρωταγωνιστή, σε αφήνει να συνδεθείς με τους ήρωες γύρω από αυτόν, αγωνιώντας και για τη δική τους επιβίωση (και ψυχολογική ηρεμία). Και δεν είναι μηδενιστής (τουλάχιστον όχι σε αυτό το δεύτερο μέρος της τριλογίας). Θα σου υπενθυμίσει ξανά και ξανά την αξία της ζωής (κι ας μη ξέρεις για ποιο λόγο βρίσκεσαι εδώ :-).



Καλό είναι να τη δείτε μετά την "Αυτοκρατορία" μιας και επιστρέφει στα ίδια μέρη, με τις ίδιες παρέες, με διάθεση... νοσταλγική. Η φωτογραφία είναι πολύ καλή και οι ερμηνείες εξαιρετικές. Όσο για το σενάριο.. έλαβε όσκαρ! Τι άλλο να πεις.. ο Arcand είναι μαέστρος στο σερβίρισμα. Κάνει δυνατές ταινίες, προσιτές σε όλους!

No comments: