16.9.08

Underbelly

Creator: Greg Haddrick
Seasons: 1
Original run: 2008
Info: tv.com

O γκάνγκστερ Alphonse Gangitano, πήγε μαζί με τον συνεργάτη του Jason Moran σε ένα πάρτυ, στο οποίο σκότωσε τον μικροεγληματία Greg Workman για ένα χρέος. Κανένας από τους τρεις δεν ήξερε ότι αυτή του η πράξη θα ήταν η αρχή μίας σειράς 34 δολοφονιών που κράτησαν περίπου 10 χρόνια, και έμειναν γνωστές στην Αυστραλία ως "The Melbourne Gangland Killings". Κάτι σαν αυτό που λέμε "The 6 degrees of separation", αλλά με πτώματα. Το πτώμα Α μπορεί να μην ξέρει το πτώμα Β, αλλά ξέρει κάποιον που ξέρει αυτόν που σκότωσε το Β και τα λοιπά και τα λοιπά.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η σειρά εξιστορεί τον πόλεμο ανάμεσα στους μαφιόζους της Μελβούρνης και τις παράπλευρες απώλειες που υπήρξαν εξ'αιτίας του. Τα μέλη της ομάδας των αστυνομικών (The Purana Taskforce) που ασχολήθηκε με τις υποθέσεις είναι βασισμένη στην πραγματική, αλλά κομμένη και ραμμένη από τους σεναριογράφους για να ταιρίαζει σε μία τέτοια σειρα. Όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες όμως είναι υπαρκτά πρόσωπα και μάλιστα με τα πραγματικά τους ονόματα.

Είναι αρκετά καλογυρισμένη, με κάμποσο σεξ και βία, σε ένα στυλ λίγο Guy Ritchie (ο κ. Μαντόνα) χωρίς τα αστεία πάρτς, το οποίο νομίζω ότι ταιρίαζει πάρα πολύ. Τα υλικά από την ίδια την πραγματικότητα βέβαια ήταν ήδη πολύ καλά, που θα ήθελε προσπάθεια να τα κάνουν θάλασσα και η σειρά να μην βλέπεται. Χωρίς να είμαι φαν των του είδους*, με κράτησε μέχρι το τέλος.

Τα αδύνατα σημεία της είναι ότι μιλάνε Αυστραλικά** (αδυνατούσα να καταλάβω τι ήθελαν να πούν σε κάποια σημεία οι ποιητές) και ο τρόπος που κάνει την αφήγηση η αστυνομικός. Λίγο άστοχη επiλογή για narrator. Θα προτιμούσα ο αφηγητής να ήταν ένας τελείως εξωτερικός παρατηρητής, για παράδειγμα ένας από του δημοσιγράφους που έγραψαν το βιβλίο Leadbelly, παρά κάποιος που είναι μέσα στα γεγονότα.

Τα δυνατά σημεία της, πέρα από το ίδιο το στόρυ, είναι το cast, το οποίο από ότι διάβασα απαρτίζεται απο την αφρόκρεμα της Αυστραλίας, και ο τρόπος με τον οποίο σκιαγραφεί τους χαρακτήρες για να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Πριν καταλήξουν νεκροί τουλάχιστον.

Quotes, quotes, quotes:

Det. Owen: Just tell me this Dino. A kidnap, in broad daylight, in the middle of St. Kilda. What's all that about?
Dino: You know man, I guess I just saw Reservoir Dogs too many times.

Lewis Moran: Hey, Jase, I've been thinking. You should get another gun, carry a double.
Jason Moran: Yeah, blow Carl's cock off twice.

Roberta Williams: (to PK) Stick a souvlaki up your greasy greek arse.

Carl Williams: You're a sphincter Owen, that's the technical term for arsehole.

Mladenich: I'll give you a name if you promise to keep me out of it.
Officer: What is it?
Mladenich: Elmer Fudd.


Have fun fun fun!
-jiji

---
*Ναι κ. modal_echoes, ακόμα να δω τον Νονό. Ούτε το The Sopranos.
**Τα Αυστραλικά είναι η διάλεκτος της Αγγλικής που ανέπτυξαν οι άποικοι της
Αυστραλιας για να συννενούνται καλύτερα με τα καγκουρώ και τα ντίνγκο.

No comments: